Интервю с Кина Къдрева

От Алманах "ФантАstika"
Направо към: навигация, търсене

ВЪПРОС: – Защо говорихте за Вашите незнам си колко хиляди години и за обучението в незнам кои си академии и школи – шегувате ли се, или вярвате в прераждането и на всички щуротии, които се вихрят в „ТЪМНОТО"?

ОТГОВОР: – Ако не се учим от всичко, което поне е оцеляло през хилядолетията, то какво знаем? А за книгата, колкото и да е фантасмагорична, съм правила много исторически и др. справки с науката, и с анализ на историческите извори и фрагментите от тях, които са любимото ми четиво. Така че не малко от фантасмагориите съвсем не са фантасмагорични. Разбира се има и мои хипотези. Учените смятат, че Орфей е живял 2000 г. пр. н. е., а аз, правейки разни съпоставки смятам, че е живял в 7 и дори 11 хилядолетие пр. н. е. Шлиман открива всъщност не „съкровището на Приам“, а тракийско съкровище. Същото е и с произхода на Омир – и нека обичните ми съседи – гърците, не ми се сърдят. Те онаследяват целия античен свят, а той е общ по тия земи, в които етническите „граници" са много размити. Омир е техен поет, (впрочем както и Езоп), но кой е той? Вижте конструкцията на името му? Как се запазват и кои запазват стиховете на Илиадата и Одисеята до записването им и къде се записват от Пизистрат? Биха ли се помнили и знаели по тия наши земи, ако не са тяхна история, спомен, митология, дух. Аз предлагам една хипотеза и я използвам в „ТЪМНОТО", за да възправя Омир като един от колосите във вечната борба на Светлочовеците срещу човешкото безумие. А що се отнася до вярването в преражданията – сега това е мода. А и какво знаем за себе си и за света! Вярвам, че носим в гена си цялото минало на народа си: на народите, на които българските земи и Балканите са били родина, както и на всички народи, които са минали оттук във вечния поток на преселения и завоевателни походи. Спомняте ли си ония страници от Херодот, в които е описано възхищението на Дарий от нашата родна земя при походите си към Скития? Давате ли си сметка какво всъщност са траките и изключителния им духовен свят, чиято не слу¬чайна рожба е Орфей, орфизма и т. н. Оценявате ли факта, че шест века сегашна България е част от Римската империя, и то до втората ѝ столица Константинопол? Българите, които идват след това, (а изследванията дават основание на хипотезите, че са от първонаселението на звездочовеците, които не веднъж след разселението си са се завръщали тук) съвсем не са „Орда“, а народ с висока култура. Иначе нямаше да ги има недостигнатите върхове на т. н. р. Първо българско царство. Жалко, че вече заразена от смъртно разложение, Римската империя не допуска българите да завземат Константинопол. Просто убиват и Крум, и Симеон пред „Цариградските стени", а после заразяват България с проказата си, и така се стига до робствата. Иначе историята на Европа би била по-друга. Оттогава е започнала повсеместната борба за унищожаването ни, което продължава с голяма сила и днес, дори и чрез самите нас. Това е „Тъмното“. А Животът на всеки човек е единствен на тая земя. Винаги единствен! И той не трябва така евтино да го пропилява, потънал в агресивния примитив и егоцентричността на Тъмното.

ВЪПРОС: – Няма да Ви питам за Великите Вечни. Без тяхното дело и паметта за тях, народът ни и държавата ни не биха просъществували. Но искам да Ви питам за Звездочелите и хипотезата, която лансирате в „ТЪМНОТО", че те са едни от първозаселниците на земята?

ОТГОВОР: – Това не е просто моя хипотеза. Бях удивена, когато преди много години видях с очите си най-долния, 14-ти ако се не лъжа, културен пласт от едни археологически разкопки и материалите от него. Уж ранен неолит, а културата – изключително висока. Част от тия „материали“ се разхождаха после по света с изложбите, които организира Людмила Живкова, но откъснати от контекста, те не можеха да говорят с цялата си сила. Специалистите тогава ми обясниха, че следите от това първонаселение после изчезват. Следващата, тракийската култура, е материално по-ниска. Да не говорим за славянския пласт. Той материално е примитивен. Но какво е станало с Първонаселението – вероятно притежатели на най-старото в света „културно“ злато, което обърка световната представа за историята на човечеството? Преди няколко години в печата се появиха малки, скромни, и набрани с възможните най-ситни букви съобщения, че американски учени смятат, че първонаселението на Междуречието е дошло там от нашите земи. Че това изчезнало оттука първонаселение е първонаселението на Междуречието, създало високата култура преди Потопа. Ние разбира се не обърнахме никакво внимание на тия съобщения. Но случайна ли е тая доказана изключителна надареност на нашия народ? – И това е само едната страна. Втората е защо постоянно се самоотричаме и защо талантите не разцъфтяват, защо народът ни постоянно попада в ужасяващата мелница на „Черните дупки“. Ето го проблемът с Тъмното. В София трябва да се вдигне на пиедестал оня магичен Кристал. Нужни ни са не курбани, а светлопречистване.


Част от интервюто на Кина Къдрева в книгата „Тъмното“ (2000 г.)