Български художници фантасти

От Алманах "ФантАstika"
Версия от 22:58, 15 декември 2015 на Sastavitel (беседа | приноси)
(разл) ← По-стара версия | Текуща версия (разл) | По-нова версия → (разл)
Направо към: навигация, търсене

(цветна кола)


Ще се направим, че не сме чули изказването на една заместник-министърка на културата (за щастие вече уволнена), според която такова нещо като фантастично изобразително изкуство няма и не може да има. Министрите си идват и отиват, а нарисуваното остава.

Тук сме представили част от тези „несъществуващи“ художници, които години наред създаваха българската НФ илюстрация и корица, маслена космическа и алегорична живопис, хора, които редовно участваха в изложбите, правени в рамките на Фестивалите по фантастика и днешните национални конвенти.

Ето авторите от осемте страници цветно приложение:

1. Пръв е, разбира се, Стефан Лефтеров, учен-математик от Варна и доайен на българското фантастично изобразително изкуство.

2. Майсторът на космическата визия Димитър Янков от Разград, който в продължение на 30 години творчество не само е продал стотици маслени платна, а и е правил авторски изложби в немалко страни от Европа.

3. Академичната художничка Катерина Данаилова, която през последните години се ориентира към поетичното фентъзи.

4. Георги Марков, който макар да живее в малко селце, редовно продава по Интернет свои хиперреалистични рисунки в големи американски списания и онлайн игри.

5. Димо Миланов – график от Варна, участник в множество художествени изложби, който направи блестящи илюстрации към фентъзи книги и активно участва в създаването на първия български фентъзи 3D филм.

6. Петър Станимиров, автор на десетки корици на НФ, фентъзи и хорър книги, виден художник на геймърски светове, напоследък създал прекрасни илюстрации към роман-продължение на Толкин.

7. Светлин Велинов – доказан майстор на комикси и геймърски бакграунди, спечелил любовта и уважението на хиляди български фенове.

8. Атанас П. Славов – един от най-активно работещите в направлението дигитална живопис в техниката колаж от фрактално генерирани изображения.1 LefterovFolio+.jpg
2-Славов+.jpg
2-Янков+.jpg
3-Данаилова+.jpg
4-Марков+.jpg
6-Станимиров+.jpg
7-Велинов+.jpg
8-Калин+.jpg