Изложба на научнофантастична живопис

От Алманах "ФантАstika"
Направо към: навигация, търсене
Синият свят.jpg

Петър Льочев


Преди няколко дена в младежкия дом на гр. Балчик беше открита изложба на варненскня художник-фантаст Стефан Лефтеров .

Това име е добре познато на любителите на нучната фантастика. Рисунките на Лефтеров са се появявали по кориците на еп,"Наука и техника за младежта", "Техника молодежи "и др. Една от тях - "Транспортът на бъдещето" е фон в студиота на японската телевизия, когато тя осъществява предаване за първия световен симпозиум по фантастика в гр, Осака 1970 г. Показвани са също така на "Еврокон III гр. Познан , 1976 г., на редица изложби на фантастичната живопис, както и на изложбата на фестивала на фантастиката Пловдив 1980.

Настоящата изложба е четвърта самостоятелна за автора. Представените картини, изпълнени в маслена техника, са нарисувани в периода 1970 - 1980г. Някои от тях като "Освобождаване на енергията", "Свят, който иска да живве" и др. са в поантилистичен стил. Феерията от многоцветни точки, поражда динамика от форми, които придават едно наистина космическо звучене на композициите. Други от картините представляват разнообразни пластични търсения на хармония в земен и космичен мащаб, своеобразни рапсодии на форми и багри, които не се побират в рамките на традиционната живопис. Така например, "Вселенополис", изпълнена в синя тоналност , на преден план дава стилизирана предствава за бряг и море с вълни. Надвисналит над тях странни форми спирално обвиват една ос, по която като на стъбло на цвете са сраснали образувания внушаващи присъствието на някакъв друг свят с някакво друго слънце. "Галактичен експеримент" като, че ли загатва за това бъдеще, когато човечеството ще може да управлява големите небесни тела , така както създадените от него. Независимо, че тези картини са създадени за да възбуждат един по-сериозен размисъл, философското звучене на заглавията им не пречи с оптимистичната си гама от багри те да създават и едно добро настроение. Такива са например „Неизбежността на връхлитащият странен свят", "Драконът-пазител на Ауровил ", "Калисто" и др.

Настоящата изложба предствалява съвместно мероприятие на клубовете по фантастика "Футурус" - гр. Балчик и Андромеда гр. Варна. Ще бъде отворена за посетители до 27 октомври 1980 г.

П. Льочев


"Наука и техника за младежта" бр. 7, 1980 г.