Разлика между версии на „Изложба на научнофантастична живопис“

От Алманах "ФантАstika"
Направо към: навигация, търсене
(Нова страница: '''Петър Льочев''' Преди няколко дена в младежкия дом на гр. Балчик беше открита изложба на в...)
 
 
(Не са показани 4 междинни версии от същия потребител)
Ред 1: Ред 1:
 
+
[[Файл:Синият свят.jpg|рамка|дясно]]
 
'''Петър Льочев'''
 
'''Петър Льочев'''
  
Ред 5: Ред 5:
 
Преди няколко дена в младежкия дом на гр. Балчик беше открита изложба на варненскня художник-фантаст Стефан Лефтеров .  
 
Преди няколко дена в младежкия дом на гр. Балчик беше открита изложба на варненскня художник-фантаст Стефан Лефтеров .  
  
Това име е добре познато на  любителите на нучната фантастика. Рисунките на Лефтеров  са  се появявали по кориците на еп,"Наука и техника за младежта", "Техника молодежи "и др.  Една от тях - "Транспортът на бъдещето" е фон  в студиота на японската телевизия, когато тя осъществява  предаване за първия световен симпозиум по фантастика в гр, Осака 1970 г. Показвани са също така на "Еврокон III гр. Познан , 197бг., на редица изложби на фантастичната, живопис, както и на изложбата на фестивала на фантастиката Пловдив 1980.
+
Това име е добре познато на  любителите на нучната фантастика. Рисунките на Лефтеров  са  се появявали по кориците на еп,"Наука и техника за младежта", "Техника молодежи "и др.  Една от тях - "Транспортът на бъдещето" е фон  в студиота на японската телевизия, когато тя осъществява  предаване за първия световен симпозиум по фантастика в гр, Осака 1970 г. Показвани са също така на "Еврокон III гр. Познан , 1976 г., на редица изложби на фантастичната живопис, както и на изложбата на фестивала на фантастиката Пловдив 1980.
  
Настоящата изложба е четвърта самостоятелна за автора. Представените картини , изпълнени в маслена техника , са нарисувани в периода 1970 -1980г. Някои от тях като "Освобождаване на енергията" "Свят, който иска да живве "и др. са в поантилистичен стил. Феерията от многоцветни точки, поражда динамика от форми, които придават едно наистина космическо звучене на композициите. Други от картините представляват разнообразни пластични търсения на хармония в земен и космичен мащаб, своеобразни рапсодии на форми и багри, които  не се побират в рамките на традиционната живопис. Така например, "Вселенополис", изпълнена в синя тоналност , на преден план дава стилизирана предствава за бряг и море с вълни.  Надвисналит над тях странни форми спирално обвиват една ос, по която  като на стъбло на цвете са сраснали образувания внушаващи присъствието на някакъв друг свят с някакво друго слънце. "Галактичен експеримент" като, че ли загатва за това бъдеще, когато човечеството ще може да управлява големите небесни тела , така както създадените от  него. Независимо, че тези картини са създадени за да възбуждат един по-сериозен размисълфилософското звучене на заглавията им не пречи с оптимистичната си гама от багри те да създават и едно добро   настроение. Такива са например иНеизбежността на връхлитащият странен свят", "Драконът-пазител   на Ауровил ", "Калисто" и др.
+
Настоящата изложба е четвърта самостоятелна за автора. Представените картини, изпълнени в маслена техника, са нарисувани в периода 1970 - 1980г. Някои от тях като "Освобождаване на енергията", "Свят, който иска да живве" и др. са в поантилистичен стил. Феерията от многоцветни точки, поражда динамика от форми, които придават едно наистина космическо звучене на композициите. Други от картините представляват разнообразни пластични търсения на хармония в земен и космичен мащаб, своеобразни рапсодии на форми и багри, които  не се побират в рамките на традиционната живопис. Така например, "Вселенополис", изпълнена в синя тоналност , на преден план дава стилизирана предствава за бряг и море с вълни.  Надвисналит над тях странни форми спирално обвиват една ос, по която  като на стъбло на цвете са сраснали образувания внушаващи присъствието на някакъв друг свят с някакво друго слънце. "Галактичен експеримент" като, че ли загатва за това бъдеще, когато човечеството ще може да управлява големите небесни тела , така както създадените от  него. Независимо, че тези картини са създадени за да възбуждат един по-сериозен размисъл, философското звучене на заглавията им не пречи с оптимистичната си гама от багри те да създават и едно добро настроение. Такива са например „Неизбежността на връхлитащият странен свят", "Драконът-пазител на Ауровил ", "Калисто" и др.
  
Настоящата изложба предствалява съвместно мероприятие на клубовете по фантастика "Футурус " - гр. Балчик и  "Андромеда " гр. Варна.  Ще бъде отворена за посетители до 27 октомври.
+
Настоящата изложба предствалява съвместно мероприятие на клубовете по фантастика "Футурус" - гр. Балчик и  [[Клуб Андромеда|Андромеда]] гр. Варна.  Ще бъде отворена за посетители до 27 октомври 1980 г.
  
 
П. Льочев
 
П. Льочев
 +
  
 
"Наука и техника за младежта" бр. 7, 1980 г.
 
"Наука и техника за младежта" бр. 7, 1980 г.

Текуща версия към 15:05, 6 май 2017

Синият свят.jpg

Петър Льочев


Преди няколко дена в младежкия дом на гр. Балчик беше открита изложба на варненскня художник-фантаст Стефан Лефтеров .

Това име е добре познато на любителите на нучната фантастика. Рисунките на Лефтеров са се появявали по кориците на еп,"Наука и техника за младежта", "Техника молодежи "и др. Една от тях - "Транспортът на бъдещето" е фон в студиота на японската телевизия, когато тя осъществява предаване за първия световен симпозиум по фантастика в гр, Осака 1970 г. Показвани са също така на "Еврокон III гр. Познан , 1976 г., на редица изложби на фантастичната живопис, както и на изложбата на фестивала на фантастиката Пловдив 1980.

Настоящата изложба е четвърта самостоятелна за автора. Представените картини, изпълнени в маслена техника, са нарисувани в периода 1970 - 1980г. Някои от тях като "Освобождаване на енергията", "Свят, който иска да живве" и др. са в поантилистичен стил. Феерията от многоцветни точки, поражда динамика от форми, които придават едно наистина космическо звучене на композициите. Други от картините представляват разнообразни пластични търсения на хармония в земен и космичен мащаб, своеобразни рапсодии на форми и багри, които не се побират в рамките на традиционната живопис. Така например, "Вселенополис", изпълнена в синя тоналност , на преден план дава стилизирана предствава за бряг и море с вълни. Надвисналит над тях странни форми спирално обвиват една ос, по която като на стъбло на цвете са сраснали образувания внушаващи присъствието на някакъв друг свят с някакво друго слънце. "Галактичен експеримент" като, че ли загатва за това бъдеще, когато човечеството ще може да управлява големите небесни тела , така както създадените от него. Независимо, че тези картини са създадени за да възбуждат един по-сериозен размисъл, философското звучене на заглавията им не пречи с оптимистичната си гама от багри те да създават и едно добро настроение. Такива са например „Неизбежността на връхлитащият странен свят", "Драконът-пазител на Ауровил ", "Калисто" и др.

Настоящата изложба предствалява съвместно мероприятие на клубовете по фантастика "Футурус" - гр. Балчик и Андромеда гр. Варна. Ще бъде отворена за посетители до 27 октомври 1980 г.

П. Льочев


"Наука и техника за младежта" бр. 7, 1980 г.