Литературна фаКтастика: Суифт, Толстой, Чолаков

От Алманах "ФантАstika"
Направо към: навигация, търсене


▪ Суифт открил Фобос и Деймос с телескопа на въображението[редактиране]

Сред най-удивителните литературни пророчества е историята с марсианските спътници, описани от англичанина Джонатан Суифт в „Пътешествията на Гъливер”. През 1726-а, 150 години преди Фобос и Деймос да бъдат засечени от астрономи, Гъливер не само посочва точния им брой, но и техните периоди на въртене около Марс!

Тая загадка не е давала покой на учените дълго време. Още в началото на ХІХ век историкът на науката Ф. Рюдендорф изказва хипотезата, че Суифт е извел тези числа по аналогия с двата най-големи спътника на Юпитер, открити навремето от Галилей. Но днес английски теоретици доказват, че дори ако се имат предвид твърденията на Нютон за плътността на планетите (а Исак Нютон е бил най-авторитетният съвременник на Суифт), писателят е трябвало да предположи... че Марс е 22 (!) пъти по-плътен от Юпитер, за да се получат подобни резултати. Което е доста малко вероятно, да не кажем нелепо.

Така че загадката за уникалната прозорливост на фантаста си остава.


▪ Златото на инженер Гарин[редактиране]

В легендарния фантастичен роман на Алексей Толстой „Хиперболоидът на инженер Гарин” са описани геоложките сондажи на амбициозния герой, който, за да девалвира златния пазар на планетата, прониква на дълбочина 9,5 километра – там има огромни запаси от благородния метал.

През 1995 година се случва нещо неочаквано. На Колския полуостров от десетилетие върви свръхдълбок сондаж, започнат още в съветски времена. Изведнъж, точно от дълбочина 9,5 километра, долита тътенът на мощен подземен взрив с неизвестен произход. Присъствалите в този момент финландски журналисти на бърза ръка пускат вестникарската легенда за „ревящ демон, излетял от земните недра”, впоследствие препечатана от множество жълти вестници. Същата година сондажът е преустановен „поради липса на средства”.

Академик Давид Губерман си спомня: „Когато в ЮНЕСКО започнаха да ме разпитват за тази удивителна история, най-напред просто не знаех какво да кажа. От една страна, това за демона са пълни глупости. Но, от друга страна, като честен учен не мога да си затворя очите пред фактите. Беше фиксиран странен и необясним шум, после мощен взрив. След няколко дни на същото място нямаше нищо, което да обясни такива ефекти...”

Злато обаче е имало. Тъкмо на споменатата от Толстой 9,5-километрова дълбочина е открит истински кладенец на всевъзможни изкопаеми, включително и на скъпия жълт метал. Истински оливинов слой, какъвто бе описал фантастът. И концентрацията на златото е била 78 грама на тон. А забележете: промишлен добив се извършва при 34 и повече грама на тон!▪ Американски фен на Янчо Чолаков ще отиде в затвора[редактиране]

Тези, които са чели оригиналната книга на Янчо Чолаков „Запалѝ свещ на дявола”, си спомнят как по пътищата на посткатастрофична България се носи кола, задвижвана от горивото „човешка мас”. За целта дори някои персонажи бяха „употребени” като енергоизточници в процеса на действието.

Не е известно дали някой в САЩ е чел култовата книга на Чолаков, но пък се появи своеобразен последовател – пластичният хирург Алън Битнер. На своя сайт той се е похвалил, че зарежда с човешка мас не само собствения си форд, а и линкълна на приятелката си. Естествено Алън не е сериен убиец, ами лекар и маста идва при него доброволно заедно със страстното желание на клиентите да се освободят от нея. Някои даже са го молели да употреби отпадъка за „екологично спасение на Земята”. Според думите на Битнер при 7000 операции по липосукция, които е направил, са източени тонове човешка мас и преработени в гориво.

Оказало се обаче, че американските власти не са във възторг от екологичната инициатива на добрия доктор. Измъквайки от архива непопулярен до този момент закон, че човешки отпадъци не могат да се употребяват за гориво, те пуснали федерално преследване на хирурга и вече са затворили както клиниката му, така и сайта, където необмислено се е похвалил. Сега сигурно ще затворят и него самия, с което ще го превърнат в мъченик на една благородна екологична кауза. А Янчо Чолаков ще загуби един от малкото си американски фенове :).

Изглежда, че в западния свят отпадъците при липосукция са сериозен проб­лем, защото миналата година имаше специален епизод на „Доктор Ху”, в който извънземи пришълци крадяха въпросната мас за свои коварни цели.