ФS07/Признания на съставителя

От Алманах "ФантАstika"
Направо към: навигация, търсене

ФантАstika 2007 (февруари 2008 г.)

Признания на съставителя

Издания, върху които съставителят е репетирал за този алманах

    Някои неща все пак се случват.

    Представях си нещо като Този алманах още през далечната 1980 г., когато под шапката на клуб „Ефремов” сглобявахме първите антологии на млади фантасти „Модели 1” „Модели 2”, „Модели 3”, „Модели 89”.

    Тайно го мислех, докато работехме над пилотния брой на „ФЕП” – първото списание за фантастика у нас.

    Въобразявах си Го като перспектива, докато произвеждахме книжките от поредица „Орфия”; англоезичното списание за славянска фантастика ORPHIA според замисъла трябваше да бъде път към такова наше издание.

    Измислях си несъществуващи рубрики в Него, докато съставях антологиите „Нова българска фантастика `91”, „Моделириум”, „Вирт”, десетките „Фентернети”...

    И ето Го – възродената периодика за фантастика: всеки четири месеца – 500 страници на истински български език.


    Първо: ФАНТАSTIKA-та! Това двуалфавитно изписване идва да каже, че тук ще бъде отразявана планетарната фантастика, и в света на кирилицата, и в света на латиницата (по-нататък и на йероглификата).

    С много любов ще се превеждат ярки творби от върховете на наградите. Нека поясня: С много любов означава, че зад преводите стоят вдъхновените млади човеци от Фантазийската преводаческа школа, чиято основна мисия е да превеждат български фантасти на пълноценен английски (и не само) език, и да ги представят пред света, рамо до рамо с чуждите им побратими и посестрими. Тук те четат, помагат в селекцията, редактират и шлифоват. Подобно е положението и с руския език, защото Тук руската фантастика ще бъде добре дошла, равнопоставена с англоезичната.

    И няма да са просто добре продаваните разкази и повести. Алманахът ще бъде територия на чоВечността; неслучайно нашата фондация се нарича ЧОВЕШКАТА БИБЛИОТЕКА. Смятаме, че именно фантастиката е в състояние да реагира адекватно на изменящото се чоВечно – да отдели „човещинката” от Вечното у човека. Ще публикуваме фантастика от всички видове и всички народи, която търси излаза към тези ценности.

    Българските фантасти са богато представени. Както в познатите рамки на научнофантастичните сюжети, така и в литературните традиции, които положи Светослав Минков; с доказани от времето текстове – и с първи публикации. Но винаги оригинални, написани от свое име, с авторски стил и свят!

    Разделът „Фантастология” ще се опитва да повишава знанието и разбирането на фантастиката. Обзорите на произведения, издавани по света, ще ни дават птичи поглед към планетата Фантастика. Тук ще ни помагат и популярните в интернет е-списания и фензини, които ще са редовни гости на алманаха.

    И далеч не само в литературата: фантастичното кино, станало днес доминанта на визуалната култура, Тук ще обозряваме колкото критично, толкова и с търсене на вдъхновяващото.

    Преди три години държавна културтрегерка компетентно се изказа, че няма такова нещо като ФАНТАСТИЧНО ИЗОБРАЗИТЕЛНО ИЗКУСТВО! За такива като нея върху цветната кола (а и в графиките и илюстрациите в целия брой) ще представяме най-изявените от стотиците световни творци на изобразителна фантастика, а по-нататък ще има и задълбочени обзори върху тях. Обърнете внимание на българските имена, изброени като илюстратори в алманаха – колко от тях ви звучат познато? Това е още една от мечтите ни: да бъдем сцена и галерия на талантливи родни художници, утвърдени или съвършено непознати.

    Няма да бъде пренебрегнато и фантастичното в музиката. В първи брой започваме с най-известната днес тема за Толкин в музиката, но по-нататък ще се спрем на типично научнофантастичната нишка сред композициите, а и на класическата музика с фантастична програма. При възможност към изданието ще се появи и DVD диск с представяните творби.

    Под шапката „Откъде идваме” ще представяме света на фантастите – професионалисти и любители, срещи, конвенти, клубове – по света и у нас, любителски издания – фензини, произведенията, с които са дебютирали бъдещи писатели.

    Истински нужна според нас е рубриката „Футурум”. Ако пазарът напоследък е залят предимно с фентъзи, което няма отношение към бъдещето, и читателите, формирани само от такива книги, смятат, че фантастиката се е „развела” с бъдещето – това не отменя Неговото Прииждане. Ние смятаме, че криенето на главата под одеялото на познатото не е спасило никого от това, което идва. Разумът винаги прави крачка към предизвикателството и тази рубрика е нашата крачка. Тук ще се публикуват изказвания от конферентния цикъл „Планета и човечество”, който провеждаме всеки месец в музея „Земята и хората”.


    И преди да поемете на пътешествието си из „ФАНТАSTIKA 2007“ – вижте надписа върху пътепоказателя:


Алманахът ФАНТАSTIKA не е бира, та да е за всеки.

Той е само за онези човеци, отглеждали у себе си

страстен ум и мъдро сърце.


Атанас П. Славов


Към съдържанието