Български фантастични книги 2010–2011

От Алманах "ФантАstika"
Направо към: навигация, търсене

Дилян Благов


Андреев, Емил – Стъклената река. [Роман]. – София: Фабер, 2010. – 328 с.

Какво се крие зад буквите ND, изсечени в темелите на православен храм? Какви са загадъчните каменни човечета от църквата в село Градище и чий е бродещият в нея дух? С тези въпроси ще се сблъска младата французойка Елен Тибо, пристигнала в България, за да търси следи от късно богомилство. Тук Елен среща група студенти, които реставрират църквата заедно със своя преподавател Стефан Методиев. След като се настанява в къщата на баба Монка, където живее и красивата художничка Марица, Елен се запознава с Виктор Марков. Започват да се случват необичайни неща, въвличащи всички в неподозирани и спиращи дъха събития. Сънища, предания и реалност се смесват в едно ужасяващо двудневно пътуване в земния ад на любовта и страстите.

„Едва ли в българската литература има много книги, които взимаш вечер и не можеш да оставиш, докато не ги прочетеш! „Стъклената река“ е една от тях. Емил Андреев разказва майсторски и гради естетиката на ужаса, напрежението и загадката. Романът е и приключенски, и готически, и много български.“

(Галя Симеонова-Конах, д-р на Ягелонския университет – Полша)

Марко-0+.jpg

Божкова, Мила – Демони. [Роман]. – Варна: Геа-принт, 2010. – 208 с.

Героинята на романа Катали Белнин попада в тайнствения и пантеистичен свят на демони, пазители и проявления на първичните природни стихии. Тя застава на кръстопът, събиращ границите – между индивида и общността, между съвестта, отговорността и желанията, между копнежа по свобода и копнежа по близост – на предела на собствените и чуждите конфликти и конфликтите на два свята на крайнос-тите.


Григорова, Ирена – Градът на вълците. [Роман]. – София: Сиела, 2010. – 204 с.

Действието се развива в Североизточна България, по местата, където има находки от древната култура на траките: нос Калиакра, Демир Баба теке и др. Легендите за бог Залмоксис буквално оживяват, събудени от преследването между отряд пазители на историческото богатство по българските земи (приютен под крилото на БАН! Как ми се иска да имаше наистина такъв) и международната мафия, търгуваща с археологически ценности. Роман-действие, който не само може да се прочете на един дъх, но и съдържа както любопитна информация за малко известните легенди, отнасящи се до живота и обожествяването на тракиеца Залмоксис и създадената от него религия, така и много интересни и силни мъжки и женски образи.


Данева, Никол – Заклинанието. [Роман]. – София: Труд, 2010. – 536 с.

Четвърти роман от поредицата за близначките Ма-рия и Магдалена, започнат с „13 рози“. Сюжетът и този път е самостоятелен. Магдалена решава да се омъжи и за да изчисти миналото, посещава бившата приятелка на годеника си, която е в психиатрията. Изненадваща е нейната лудост – тя е убедена, че е Киркея, а посетителката си възприема за Пасифая, все персонажи от легендата за Минотавъра. Друг луд пък ù връчва почти насила карта за откриването на прочутото съкровище на Вълчан войвода. Героите започват проверки на изключително детайлните твърдения на душевноболните и историите се преплитат. Новобогаташ е готов на всичко, за да получи картата. Следват битки в лабиринт от подземни тунели, където ролята на Минотавъра играе... Е, заслужава си да узнаете цялата история.


Денева, Вероника – Един друг живот. [Роман]. – София: Хермес, 2010. – 176 с.

В навечерието на Нова година Андреа си обещава да промени себе си и сивото си ежедневие и да осъществи своите най-съкровени мечти, макар самата тя да не знае как... Съдбата ù подава ръка и я среща с духа на Виктория, която има да довърши нещо на белия свят. Духът ù предлага неустоима сделка: да изпълни всички нейни желания в замяна на една година от живота ù. Андреа преотстъпва тялото си и се превръща в страничен наблюдател на собствения си живот.


Забравени страници. Сборник научно-фантастични разкази и новела от български писатели. – София: изд. Георги Недялков, 2010. – 196 с.

Съставителят Георги Недялков е подбрал 18 разказа и една новела („Пещерата на призраците“ от Цончо Родев), публикувани между 1962 и 1975 г. в различни периодични издания и сборници. Уникално по замисъла си начинание, целящо да ни припомни богатството на българската фантастика (по-конкретно в кратката ù форма). Изданието с твърди корици е предназначено най-вече за ценители.


Икономов, Емануел – Не питай за цената. Фантастични разкази и новели. – София: Весела Люцканова, 2010. – 192 с.

Верен на сдържания си стил и стегнат изказ, Емануел Икономов продължава да превъплъщава изобилието си от хрумвания в кратки разкази. Сборникът няма да допадне на тези, които търсят предимно високата емоция в литературата, но ще направи впечатление на критиците на съвременната социална действителност и любителите на идеи.


Кожухаров, Кънчо – Факторът на добротата. [Роман]. – София: Лингея, 2010. – 264 с.

Започва в комиксоподобен стил – с бегло описание на едно възможно нежелано бъдеще, в което човечеството е изправено пред гибел и се налага връщане назад във времето с цел генерална корекция на историята. Постепенно романът ни въвлича в плетеница от причинно-следствени събития, прескачащи от 2150-ата година в нашето настояще и обратно. Основните достойнства на книгата (освен любовната история, която обаче не е централна и стана обект на дискусии) са няколкото забележителни и напълно нови идеи, интересната логическа загадка, шпионската нишка и най-вече изразително поднесеното внушение, че всеки автор носи в творбите си огромна отговорност и ключ към бъдещето на всички. Именно тук „факторът на добротата“ играе основна роля...


[Колектив] – Приказки за Юнаци и злодеи. Слитък първи. [Разкази и др.]. – София: самиздат, 2010. – 288 с.

Еклектичен сборник, съдържащ тематично свързани кратки творби от шестима млади автори, къси интерлюдии (някои от тях даже на английски език) и извадки от форумни спорове. Литературен експеримент, интересен може би най-вече за младите пера, които имат желание да пишат по-добре и искат да се „огледат“ в свои „конкуренти“.


Кънев, Петър – Кодът на Вселената. [Роман]. – Силистра: Тибо, 2010. – 298 с.

Едно пътуване на екип астронавти през Вселената довежда до разкриване на нейното истинско устройство (не само онова, което е видимо за хората).


Лижев, Тошо – Вселенско отмъщение. [Роман]. – Варна: Стено, 2010. – 144 с.


Мари [Марио Паскалев] – Хроники на ангели, изчадия и други смъртни. [Разкази]. – София: Стигмати, 2010. – 164 с.

В кратките си, неуловимо мистифицирани и свързани сякаш в своеобразен роман творби авторът със завладяващ, магико-реалистичен подход ни кара да се замислим, от една страна, върху множество въпроси, които досега може би са се изплъзвали от вниманието ни, а пък, от друга, ни предлага необичайни гледни точки за „обикновените“ неща от живота. Мистификациите се разпростират навсякъде в книгата, а елегантното чувство за хумор и умението да се поставят и дискутират трудни теми по един естествен начин създават уникална атмосфера, в която читателят се потапя изцяло. Великолепен и дълго подготвян дебют.


Младенов, Филип – Чудати истории. [Разкази]. – София: Анимар, 2010. – 120 с.

Сборник, в който трудно може да се открие какъвто и да е литературен усет.

Стругацки-корица1+.jpg


Непознатите Стругацки. Юбилеен сборник. [Алманах]. Съставители Юрий Илков, Александър Карапанчев и Владимир Борисов. – Пазарджик: Ернор, 2010. – 408 с. – (Библиотека „Тера фантастика“ № 8).

Подобно на предшестващия го „С името на Иван Ефремов“, и този жанрово многообразен том е съставен от три части. Първата („Клубът „Аркадий и Борис Стругацки“) ни запознава с живота и дейността на пазарджишкия клуб, наречен още от създаването си през 1975 г. на двамата братя – освен публицистика и библиография тук можете да прочетете немалко художествени творби от членове на клуба, включително и от имена, утвърдили се вече като автори. Втората част („Братя Стругацки и България“) съдържа цял калейдоскоп от статии, спомени и разнообразна информация, свързана с влиянието, което е оказало и продължава да оказва творчеството на братята върху българските читатели. В третата част („Коктейл по руски“) са поместени няколко творби от самите братя, а също и множество текстове предимно от руски и украински автори (но не само – вътре са например още Ерик Симон и Теодор Стърджън). Огромната част от материалите не може да се намери другаде.

Алманахът ще представлява интерес за всеки, за когото Стругацки не е просто една писателска фамилия.


Русев, Богдан – Безкрайният път. [Разказ]. – Сиела, 2010. – 60 с.

Непретенциозен текст с около 20-страничен обем, раздут до книжка с големи букви и илюстрации на фамозната цена от 25 лева. Няма нужда от коментар...


Русев, Богдан – the Singles Collection: 1999–2009. [Разкази]. – София: Сиела, 2010. – 184 с.

Може би най-добрите творби на Русев, събрани на едно място. Съдейки по последната продукция на иначе много талантливия автор, сборникът може да се възприеме и като лебедовата му песен засега.


Светлини сред сенките – Войната с фафите. [Приказка]. – София: Арка, 2010. – 52 с.

Създадена от най-младия контингент на казанлъшкия клуб „Светлини сред сенките“, приказката ни поднася твърде важно екологично послание по един много приятен начин.


Славчев, Ангел – Общи потреби. [Разкази]. – София: самиздат, 2010. – 84 с.

Разкази и фрагменти от един млад автор, който има добро бъдеще, ако прояви сериозност в писателските си намерения. Приятно четиво, заредено и с голяма доза интелигентен хумор.


Станчев, Стефан – Обратима реакция. [Роман]. – Варна: Колор принт, 2010. – 240 с.

Определението „див роман“ би подхождало в няколко смисъла за това забележително четиво. Главният герой е човек на средна възраст, който въпреки изпълнения си със събития живот не е успял да се социализира и смята себе си за талантлив неудачник, пропуснал безброй възможности да изживее своите дни наистина значимо. Той толкова силно се е концентрирал върху миналото и нереализираните си шансове, че изведнъж то започва да се връща. Всеки следващ ден за героя е всъщност предишният. Дотук нищо ново – животът му ще протече по обратен ред и той ще има възможност да изживее битието си по различен от предишния начин. Ала се оказва, че нещата съвсем не са тъй прости и го чакат много изненади по обратния път към детството... Не само това, но и в един хубав ден... Добре, спирам с подсказките от сюжета, прочетете сами и ще видите какво се случва. През цялото време действието се развива главоломно и все по-неконтролируемо, всяка случка е описана толкоз детайлно и убедително, че си личи – всичко е изживяно в реалността.

Основанията ми да използвам горното определение в кавичките обаче са доста повече. Например, доколкото мога да преценя, няколко напълно нови идеи избуяват като саморасляци по безумния път на подивялото време. Друго: стилът на автора е особено динамичен и изразителен, но също така самоук и необработен, на моменти стихиен. И накрая, граматиката и синтаксисът също се нуждаят от известно „култивиране“. Всичко, взето накуп, дава като резултат един материал с голям потенциал, от който след съответната обработка би се получило наистина забележително събитие в българската фантастика. Всъщност може би има и още нещо – според мен авторът можеше с малко амбиция да сътвори финала тъй, че действително да остави дълбок спомен у читателя – не твърдя, че финалът не е консистентен с останалото, но ми се струва, че виждам възможности да му се придаде по-плътна смислова натовареност. Като цяло обаче основните литературни достойнства на романа са налице.

Последната забележка е единствената, която би донесла проблеми при една редакция; другото лесно може да се преработи.


Таласъмия 2008–2009. [Сборник разкази]. Съставител клуб „Уибробия“. – София: Квазар; Стара Загора: клуб „Уибробия“, 2010. – 400 с. – (Поредица „Българска фантастика ХХІ век“, № 18).

Поместени са общо девет творби: наградените и отличените разкази от два ежегодни конкурса на старозагорския клуб за фантастично изкуство „Уибробия“ за произведения, базирани върху българската митология.

Изключителна „Таласъмия“ – най-силната от всички дотук. Ярко ще запомня:

„Пропуснатият град“ на Божидар Грозданов. Тази повест ми навява дъх на Зелазни, в богоравността на героите си.

„Как се става европейски шампион“ – и то не само заради мистификацията около авторството. ;)

„Гаджето на брат ми е самодива“ на Божидар Грозданов. Айде де! Вкарайте малко повече млади герои в приказките, крайно време беше...

„Неизречени думи, неназовани зверове“ на Красимира Стоева. Силна емоция, силна проза.

(„Оцелелият“ на Янчо Чолаков не се брои – вече сме го чели в „Златен кан, 2009“. ;)

(Калин Ненов)


Тола, Ами [Ева Иванова] – Замаяни абсурди, спящи звездобройци и моят приятел Заблудения завоевател. [Разкази]. – Бургас: Божич, 2010. – 130 с.

Още едно откритие! Стил, тематика, светоглед – всичко в тази книжка с 22 кратки разкази-притчи (импресии?) говори, че сякаш не е написана от толкова млад човек (авторката е на 22 години, може би нарочно търсено съвпадение). Бих я оприличил с атмосферата на „Малкият принц“, а философията, струяща от текстовете – с разказите на Недялка Михова. Забележително четиво, над което може да се мисли. Единственото, което не успях да възприема, са многото английски идиоми, дадени на кирилица – повечето от тях не стоят на място (въпреки че е ясно с каква идея са употребени именно по този начин) и можеше успешно да се заменят със съответните български такива.

Заедно с творбата на другия „псевдонимен“ автор (Мари) – чудесни дебюти, които си приличат по това, че притежават собствен стил и съдържат много качествени текстове.

ФантAstika 2009. Алманах за фантастика и бъдеще. Съставител Атанас П. Славов. – София: Фондация „Човешката библиотека“, 2010. – 400 с.

Третият поред мащабен алманах, обединяващ български и преводни художествени творби, многожанрова журналистика, илюстрации и др. с главната тема – стремежа към изграждането на положително бъдеще.


Филипова, Людмила – Антихтонът на Данте. [Роман]. – София: Сиела, 2010. – 608 с.

Странно земетресение разтърсва Белград. Но в резултат от него загадъчните хилядолетни каменни човеци, намерени в Лепенски вир, се подреждат в шестоъгълник за първи път, откакто са били открити през 60-те години на миналия век.

Военен джип безмилостно преследва бледо същество из гъста гора в италианската провинция Анкона, докато осмоъгълната звезда в центъра на площад „Свети Петър“ в Рим се разцепва на две.

И един професор в Оксфорд разкрива след повече от пет века ключа към разчитането на Свещената ангелска плоча на д-р Дий…


Филипова, Людмила – Стъклени съдби. Преработено и допълнено издание. [Роман]. – София: Сиела, 2010. – 464 с.

Второ издание на едно от ранните заглавия на нашумялата авторка. Надяваме се, че към солидната научна и фактологическа основа на романа, чиято тематика е свързана с децата, създадени по различни от класическия начин, този път са прибавени и повече литературни достойнства.


~ ~ ~


Грозданов, Божидар – Неподвластните. [Фантастични новели]. – София: Квазар, 2011. – 416 с. – (Поредица „Българска фантастика ХХІ век“, № 19).

Сборникът съдържа пет новели, развити в изобретения от автора „алтернативен“ съвременен свят, в който борба за надмощие с всякакви въобразими и невъобразими средства водят свръхестествени създания от българската митология, монаси от православието, военните, една специална категория хора, наречени търговци на души, и още други екзотични индивиди или групировки... а обикновените хора като нас са просто пионки в сложния и смъртоносен танц между природно и свръхестествено.

Четири от новелите са награждавани в конкурса „Таласъмия“, а пък петата се публикува за първи път.


Данева, Никол – Трите вещици и лабиринтът. [Роман]. – София: Труд, 2011. – 320 с.

Тази история е напълно измислена, обаче се базира на действителни факти. Авторката отново среща читателя с близначките Мария и Магдалена, които са героини от „Заклинането“. Но самата тя казва, че всяка от историите в поредицата е самостоятелна и завършена, всяка книга е отделно произведение и може да се чете, без да се познават останалите.

Героите в „Трите вещици и лабиринтът“ се подвизават по време на развих-рилия се лов на вещици през ХVI век сл.Хр. Ако идеята за прераждането на душите ви звучи приемливо, бихте могли да проследите повторяемостта на събитията и обвързващите героите им нишки при техните различни превъплъщения. За целта дори можете да прочетете съответните глави от „Заклинанието“ (Критската история) и „Трите вещици“ паралелно. Ако ли пък не възприемате подобна идея – нека настоящата книга бъде за вас просто едно пътуване във времето и в една друга действителност.


Димитрова, Кристин – Сабазий. [Роман]. – София: Колибри, 2011. – 184 с.

Чрез оптиката на два мита – за Сабазий (известен още като Дионис, Загрей, Бакхус) и за Орфей – романът се вглежда в България от последното десетилетие, за да проследи как хаосът за едни се оказва ред за други. Как историята се повтаря. Как предисторичните притчи за любов, страх, мисия, приятелство и смърт намират начин да шепнат и на днешния ни език.


Икономов, Емануел – Отвъд и по-нататък. Фантастичен роман. София: Инфодар, 2011. – 256 с.

„Това е роман, който читателите несъмнено ще запомнят – заради увлекателното действие и острите нравствени конфликти. Емануел Икономов притежава забележителното умение да изгражда динамичен разказ с напрегнати сблъсъци. Героите му са живи и ярки, със своите човешки слабости и заблуди. Те вървят по своя път през изпитанията, следвани от съпреживяването и въображението на читателя.“

(Д-р Светослав Славчев)


Кожухаров, Кънчо, Ангелина Давидкова – Китайско пясъчно коте / Възмездие. [Разкази]. – София: Лингея, 2011. – 154 с.

Една много рядка за нашето книгоиздаване форма – книга с две начала, събиращи се в два „средговора“. Голямо присъствие на фантастика има в така наречените „магически разкази“ в половината на Кънчо Кожухаров. Пътешественици във времето, странни артефакти и приключения на духа.


Национален клуб за фентъзи и хорър – Мечове в леда. [Сборник разкази]. – София: Екопрогрес, 2011. – 224 с.

В тази книга участват хора с различен опит. Тук са и изявени автори като Александър Драганов (главен съставител в случая), Бранимир Събев и Иван Димитров, и ученици, които правят първите си стъпки в писането. Концепцията на сборника става ясна още от заглавието и визията на корицата, а именно – зимни приключения с меч и магия.


Несбъднати светове. Сборник научно-фантастични разкази от български писатели. – София: изд. Георги Недялков, 2011. – 160 с.


Репликация. Най-доброто от международния конкурс „Златен кан“ – 2010. [Разкази]. Съставител Кънчо Кожухаров. – София: Лингея, 2011. – 452 с.

Сборникът включва 33 от общо близо 400 разказа, изпратени за съревнованието. Участваха общо 18 държави, а финалната права достигнаха представители на 14 от тях.

1. Георги Малинов, България – „Репликация“: Дълго отсъствал от Земята астронавт се прибира в родния дом, за да научи, че в негово отсъствие нещата са се обърнали с краката нагоре, че и по-лошо ще става! Приятна, лека, хумористична фантастика, изпълнена с философия и увенчана със силен финал.

2. Йос, Куба – „Изгаряща страст“: Малко сладникава история за известен писател на любовни романи, който решава да се скрие от света не само зад псевдоним, но и насред нищото, представяйки се за самотен фермер. Какво ще се случи обаче, когато го открият най-големите му почитатели?

3. А. В. Торът, България – „Сълзите на бика“: Интерпретация на легендата за Минотавъра, представена от гледната точка на чудовището. Много силен разказ.

4. Франк Роже, Белгия – „Учебни екскурзии“: Нелоша история за постчовека – какъв е, какъв ще бъде, как ще еволюира.

5. Сергей Онишчук, Литва – „Еретикът“: Чудесна фентъзи история, маскирана като фантастика и киберпънк! Дано само не я докараме дотам...

6. Божидар Грозданов, България – „Свободен избирател“: Ето го и личния ми фаворит! В едно ужасяващо бъдеще, където властват най-големите изверги от всички митологии, вярвания и страхове, идва времето за избори. Всички се избиват в буквалния смисъл, за да докопат всеки възможен глас. Имах чувството, че отново чета „Победителят печели всичко“ на Саймън Грийн, само че в по-кратка и концентрирана версия.

7. Евгения и Иля Хал, Израел – „Ако не беше звярът...“: Не съм съвсем очарован от разказа, макар да признавам, че финалът е могъщ.

8. Далия Ал-Халил, България – „Трудов договор“: нелошо разказче, но твърде кратко.

9. Николай Новкиришки, България – „Заливът на нерайдата“: Чудесна подводничарска история; напомни ми интересна смесица между „Митични птици“ на Георги Христов и „Мостът на Мирина“ на Ивайло Иванов.

10. Жан-Пиер Планк, Франция – „Касиерката от киберпазара“: Този сюжет вече сме го чели.

11. Алексей Зайцев, Русия – „Грабител“: Млад вятърничав извънземен е натоварен със задачата да се докаже пред семейството си във фамилния занаят. Сблъсква се обаче с изпечен мошеник и от това произтичат такива ситуации, че ще ви побъркат от смях!

12. Радослава Кънева, България – „Изборът“: Опит за философски възглед, който според мен не се е получил.

13. Хосе Висенте Ортуньо, Испания – „Лунно въздействие“: прекрасен разказ за върколаци, с хубава историческа част.

14. Ясен Василев, България – „Пътуване на сляпо в библиотеката“: Нелоша творба, Ясен Василев е познат повече като поет и поетичността му е загатната в този кратичък разказ.

15. Любомир П. Николов, България – „Пич... Забрави си тялото!“: Авторът на сборника „Въжеиграчът Карой“ се е справил на ниво. Мъртвите управляват живите – кой би си го и помислил?

16. Сантяго Ексимено, Испания – „Тоби“: кратък, странен разказ.

17. Александър Хакимов, Азербайджан – Sancta Simplicitas: Страхотно е, моите поздравления. Разкрива как в глупостта си ние, хората, не можем да разпознаем доброто само защото не е в удобен за очите ни вид.

18. Антонио Белломи, Италия – „Дарбата“: В близкото бъдеще един човек притежава уникалната дарба да лишава хората от най-ценното им – учудващото е, че това го прави много, много търсен.

19. Роберто Байето, Уругвай – „Пазарът на сенките“: силен разказ с минимален фантастичен елемент. Безкомпромисен, брутален като действия и разсъждение.

20. Филип Данчев, България – „Сън“: не ми направи впечатление.

21. Ненко Генов, България – „Разходка“: Поздравления за младия автор, успял е буквално на 3–4 странички да вкара нещо наистина страховито, поне за мен.

22. Ден Шорин, Русия – „Всички ъгли на триъгълника“: Нестандартна история за любовен триъгълник в Космоса.

23. Христо Пощаков, България – „Поки“: Двама приятели, момче и момиче, са силно изненадани, когато от Космоса при тях идва малък извънземен, приличащ на дяволче. Единственото, за което укорявам автора, е тъжният край на тази приказна история.

24. Серхио Гаут вел Хартман, Аржентина – „Скърцане на скреж“: Прекалено разпилян разказ, прекалено импресионистичен freestyle.

25. Виолета Станиславова, България – „Преминаването“: красив, поетичен разказ, разположен само на няколко странички, но и не му е нужно повече.

26. Маргарита Ленская, Казахстан – „Изворът на вдъхновението“: много сладурско фентъзи, напомни ми „Редакционния дух“ на Владимир Цветков в предишния сборник.

27. Светослав Николов, България – „Сексът и светът“: Нелоша еротична фантастика.

28. Мурад Джафаров, Афганистан – „Снайперист“: стегнат, кратък и силен разказ, започващ като безкомпромисен дневник на наемен убиец, а завършващ точно на обратния полюс!

29. Евгени Филипов, България – „Правосъдие“: Фентъзи, екшън, недоизказани истини, неродена любов, отмъщение; всичко това обрисувано в живи, дишащи картини, веднага си представяш всичко, все едно гледаш филм. Поздравления за автора.

30. Таня Тинхала, Перу – „Легенда“: Не съм фен на самоубийството, дори да е литературно поднесено, дори да е обрисувано красиво. Твърдо не.

31. Ния Цанева, България – „Посвещава се на Джак“: Нелошо разказче.

32. Ася Кулева, България – Amelitango: Неангажираща, емоционално поднесена история.

33. Леонид Кудрявцев, Русия – „Рецептата“: Съставителят на сборника Кънчо Кожухаров знае с кой точно разказ да завърши сборника! Този сериозен автор с над 20 книги зад гърба си ни разказва една страхотна фантастика, типично по руски. Дълбоко и философско.

(Бранимир Събев: http://chetene.blogspot.com/)


Панайотов, Георги – Приказки между два свята. Разкази. – София: Квазар, 2011. – 110 с.


Светлев, Николай – Възкръсването на Крали Марко. [Роман]. – София: Наслука, 2011. – 256 с.

След „Всичкият блясък на злото“ Светлев не ни беше поднасял такава „епатажна“ книга. Тук саркастичният език на автора е прицелен към класическата легенда за Крали Марко, нейния конфликт с историческата истина за този персонаж и новата информационна реалност. Неочакван хибрид между фентъзи и киберпънк.


Светлини сред сенките – Храмът. Аурелион – вечният баланс № 2. [Роман]. – София: Арка, 2011. – 196 с.

Вижте самостоятелния материал в „Български фантасти“.


Фантастихия. Антология на фантастична поезия. Съставители Атанас П. Славов и Александър Карапанчев. – София: Дружество на българските фантасти „Тера Фантазия“, 2011. – 136 с.

Това е първата наша антология, съчетаваща поезия и фантастика. В нея влизат около 100 стихотворения от 37 български и 10 преводни автори от различни поколения, започвайки с най-възрастния сред тях – Уолт Уитман, и стигайки до най-младия – преводачa и писателя Калин Ненов. Включена е и поема от Рей Бредбъри. Книгата е илюстрирана с 20 черно-бели рисунки от големите ни майстори на графиката Васил Иванов и Калин Николов.Филипова, Людмила – Аномалия. [Роман]. – София: Ентусиаст, 2011. – 496 с.

Книгата не може да се похвали с нещо абсолютно уникално, оригинално и невиждано. Съчетани са някои от най-хитовите елементи в историите напоследък, почти всичко е научно обяснено и обосновано по хитър и логичен начин (макар да си личи, че авторката не е съвсем на ти с физиката, математиката и програмирането, тя умело използва научните постижения на човечеството, за да обясни фантастичните събития, както и да предложи възможен сценарий на бъдещото развитие на новите технологии, които толкова бързо се интегрираха в живота ни). Въпреки първоначалната ми информация – няма извънземни. Но има световна конспирация, компютърни аномалии, технологии, които се обръщат против нас и могат да ни следят навсякъде, забулени в тайни пророчества от миналото, религиозни въпроси с реално отражение върху нашия свят, предапокалиптични събития, същества от друго измерение, личности, които не принадлежат в телата си, загадъчно поведение на цели рояци насекоми, осъществяване на човешките мисли в реалността, нечовек, учещ се да живее по човешки, а черешката на тортата е едно зомби.

(Петър Атанасов, SciFi.bg: http://scifi.bg/?p=4299)


~ ~ ~И нещо за е-книгите[редактиране]

Eто един скромен опит за библиография на електронната българска фантастика – вероятно първи по рода си у нас. Знаем, че има и други е-издатели и е-книжарници – за тяхната продукция ще се постараем да ви информираме при следващ удобен случай.


На адрес e-knigi.net


Бакърджиева, Ценка. От алфа до омега. Сборник разкази.

Самостоятелен дебют на бургаската авторка. В сборника са включени 20 разказа, като 9 от тях са носители на награди от почти всички конкурси за фантастика, провеждани у нас. Топли, човешки истории за приказни същества, на които нищо човешко не им е чуждо, или социална фантастика, маскирана като фентъзи. Релефно изградени образи от творец с голям житейс-ки опит и наблюдателно око. С този сборник Ценка Бакърджиева се нарежда до автори като Георги Малинов и Любомир П. Николов.

Велчев, Васил. Кървав ренесанс. Роман.

Велчев, Васил. Сезонът на пясъчните бури. Роман.

Иванов, Валентин и Добрев, Кирил. Професия юнак. Сборник разкази.

Илиев, Андрея. Реваншът на Тангра. Роман.

Карапанчев, Александър. Топлото ключе на живота. Стихосбирка с фантастична поезия.

Копанов, Петър. Операция „Риба“. Роман.

Крумов, Красимир. Пясъци. Роман.

Крумов, Красимир. Целувката на паяка. Роман.

Лазаровски, Адриан. Завладей българите! Роман.

Лефтеров, Стефан. Пред прага на безкрайното. Албум с картини. Съставител Атанас П. Славов.

Люцканова, Весела. Клонингите си отиват. Роман.

Малинов, Георги. Несъществуващият вирт. Сборник повести.

Малинов, Георги. Орфеус слиза в Ада. Роман.

Малинов, Георги. Шампионите. Повест.

Манова, Юлиана. Времето на сатаната. Сборник разкази.

Мари. Хроники на ангели, изчадия и други смъртни. Сборник разкази.

Милоев, Велко. Където не сте били. Сборник разкази.

Настрадинова, Величка. Невероятната Марта. Сборник разкази.

Николов-Нарви, Любомир. Къртицата. Роман.

Николов-Нарви, Любомир. Червей под есенен вятър. Роман.

Пейков, Тервел. Домът на Велзевул. Роман.

Петков, Мартин. Те не вярват в приказки. Сборник повести.

Пощаков, Христо. Завладяването на Америка. Роман.

Славов, Атанас П. Космографики. Албум с фантастични картини.

Славов, Атанас П. Мигновечност. Сборник разкази и новели.

Славов, Атанас П. Психопрограмираният. Роман.

Стоева, Красимира. Снежните пясъци на Хира. Сборник разкази и новели.

Събев, Бранимир. Хоро от гарвани. Сборник разкази.

Теллалов, Николай. Да пробудиш драконче... Повест.

Теллалов, Николай. Десет на минус девета. Роман.

Теллалов, Николай. Царска заръка. Роман.

Тушков, Петър. Разкази. Сборник.

ФантАstika 2008. Многожанров алманах. Съставител Атанас П. Славов.

ФантАstika 2009. Многожанров алманах. Съставител Атанас П. Славов.

Фантастихия. Поетична антология. Съставители Атанас П. Славов и Александър Карапанчев.

Цанков, Весел. Пиксел. Роман.

Чолаков, Янчо. Запалѝ свещ на дявола. Роман.

Чолаков, Янчо. Упражнения по безсмъртно писане. Новели.