Драмата на най-младите майки у нас

От Алманах "ФантАstika"
Направо към: навигация, търсене

(БТА: България оглави класация за майки в тийнейджърска възраст)

Публикация от Списание Проблеми на културата 74/2017


България и Румъния заемат челни места в класация на страните в Европа с най-много раждания на тинейджърки, пише днес в. "Адевърул".

Според класацията, осъществена от британското национално статистическо бюро, България заема първо място и е следвана от Румъния по брой на девойки, станали майки на възраст между 15 и 19 години. На трето място се нарежда Словакия, а на четвърто - Великобритания, пише в. "Адевърул", като се позовава на британския "Дейли мейл". Данните се отнасят за 2012 г.

Според графиката, публикувана в "Дейли мейл", от 1000 раждания в България около 35 са ражданията във възрастовата група между 15 и 17 години, и над 40 са тези в групата 15-19 години.

Данните са значително по-високи от тези в други страни от ЕС, като Испания (9 раждания от 1000 във възрастовата граница 15-19 г.), Франция (близо 11 такива раждания) или Германия (8 раждания от 1000 във възрастовата група 15-19 г.).

Най-малък брой раждания от толкова млади майки в Европа е регистриран в Швейцария (3,4 раждания сред девойки на възраст 15-19 г.), Дания (4,4 на 1000), Словения (4,5), Холандия (също 4,5).

Най-високото равнище в световен план е в Азербайджан с 50 от 1000 раждания от майки-тинейджърки, сочи проучването.

Британското национално статистическо бюро отбелязва, че в световен план, бременността и ражданията сред девойки допринася значително за смъртността сред бебета и майки, като проблемите често са свързани с лошо здравословно състояние и бедност.

Източник: БТА (Свят Европа 17 октомври 2014).


Бележка на редактора.

Разпадането на всяка народност започва или се разгръща заедно с безгрижието на властите към съдбата, възпитанието и защитата на младото поколение. В случая и на съзрелите за раждане девойки. Явленията, които съзираме в горното съобщение, подсказват за страшната трагедия, сполетяла и тази част от народното ни тяло. Липсата на полова култура чрез образованието и в домашното възпитание е най-малкото зло, от което произтича тази обществена драма. Днес търговския дух отвращаващо се е загнездил и в един от най-съкровените моменти от жизненото възраждане. Продаването и купуването на детски органи уж за здравето, а всъщност заради печалбите на имущи и престъпници, става главният подтик за бедствието сред нашите девойки. Ужасяващо е дори да използваме думата „разфасоване“ на детските тела заради незнайни, но противочовешки дела и интереси…

Тъжно е и от тази мрачна гледна точка, че трагедията на непълнолетните девойки, те и майки, не се споменава дори в предизборните лъжи. Знак е и за ниската култура в политическия живот в страната ни. Дори за отсъствието ѝ, щом като политиците, партиите, депутатите и президентите нехаят за това истинско бедствие и разгул над естеството у нас.