Прогноза до 2099 г. и Ще живеем вечно

От Алманах "ФантАstika"
Направо към: навигация, търсене

Раймон Курцвайл и др.

Публикация от Списание Проблеми на културата 74/2017

Курцвайл, технологичният пророк и технически директор на Google, излезе с поредната си порция предсказания. Той е един от фундаменталните съвременни изследователи на постиженията в областта на изкуствения интелект и още от 1990 година, публикува смелите си, фантастични прогнози, много от които впоследствие стават академични, пише Inventure.

Но, ако допреди пет години, той често се заиграваше с продължителни периоди (поглед в бъдещето през 2030 година, 2040 година), то в последно време, в предположенията на учения се появи хронологична стойност. Възможно е принос за това да има работата му в най-голямата интернет-компания, където футурологът се оказа на предна линия в много иновативни разработки.

Курцвайл сякаш ни приканва да се включим в интелектуална игра и да съберем пъзела – картина на бъдещето от негови стари и нови предсказания. Ако се вгледаме във всички негови предсказания, направени през последните 20 години в книги, блогове, интервюта и лекции, ще видим, че ученият е начертал бъдещето буквално по години за периода 2019 - 2099.

2019 г. – Проводниците и кабелите за персонални и периферни устройства във всяка сфера ще останат в миналото.

2020 г. – Персоналните компютри ще достигнат изчислителна мощ, сравнима с потенциала на човешкия мозък.

2021 г. – Безжичният достъп до интернет ще покрие 85% от повърхността на Земята.

2022 г. – В САЩ и Европа ще бъдат въведени закони, регулиращи отношенията между хората и роботите. Дейността на роботите, техните права, задължения и други ограничения ще бъдат формализирани.

2024 г. – Елементи на компютърния интелект ще станат задължителни в автомобилното оборудване.

2025 г. – Поява на масов пазар на всякакви умни джаджи - импланти.

2026 г. – Благодарение на научния прогрес, за единица време ще удължаваме живота си с повече време, отколкото сме живели до момента.

2027 г. – Персоналният робот, способен напълно самостоятелно да изпълнява сложни действия, ще е нещо обичайно като хладилника и кафемашината.

2028 г. – Слънчевата енергия ще стане толкова евтина и разпространена, че ще задоволява напълно цялата сумарна енергийна потребност на човечеството.

2029 г. – Компютър ще се справи успешно с теста на Тюринг, като доказателство, че притежава човешки разум. Това ще бъде постигнато чрез компютърна симулация на човешки мозък.

2030 г. – Разцвет на нанотехнологиите в промишлеността, което ще доведе до значително поевтиняване на производството на всички продукти.

2031 г. – Всяка болница ще разполага с 3D-принтери за печатане на човешки органи за присаждане. Подмяната на болен орган ще стане нещо обичайно като ремонтът на автомобили.

2032 г. – Нанороботите ще започнат да се използват за медицински цели.

2033 г. – Пътищата ще се напълнят със самоуправляващи се автомобили.

2034 г. – Първа среща на човека с изкуствен интелект, както сме го виждали досега само на филм – справка, номинираният за три Златни глобуса „Her”.

2035 г. – Космическата техника ще стане достатъчно развита, за да осигурява надеждна защита на Земята от сблъсък с астероиди.

2036 г. – Човечеството ще може да препрограмира клетки за лечение на болести, а благодарение на 3D-принтерите, ще може да създава нови тъкани и органи.

2037 г. – Гигантски пробив в разгадаването на тайните на човешкия мозък. В него ще бъдат идентифицирани стотици различни субрегионио със специализирани функции. Някои от алгоритмите, които кодират развитието на тези региони, ще бъдат разшифровани и включени в „невронните” мрежи на компютрите.

2038 г. – Ще се появят роботизирани хора, продукти на трансхуманни технологии. Те ще бъдат „оборудвани” с допълнителен интелект (например, ориентиран към конкретна тясна сфера на знания, чието пълно обхващане не е по силите на човешкия ум) и разнообразни имплантирани опции - от очи с камери до допълнителни ръце - протези.

2039 г. – Наномашини ще се имплантират директно в мозъка и ще осъществяват произволно постъпване и излъчване на сигнали от мозъчните клетки. Това ще доведе до „пълно потопяване” във виртуалната реалност, без необходимост от никакво допълнително външно оборудване.

2040 г. – Джаджи със системи за търсене ще се вграждат в човешкия организъм. С тяхна помощ, търсенето ще се осъществява не само с помощта на езика, а и с мисъл. Резултатите от търсенето ще излизат на екраните на умни лещи, поставени върху очите или умни очила.

2041 г. – Пределната пропусквателна способност на интернет ще е 500 млн. пъти по-голяма, отколкото е сега.

2042 г. – Прелом в мечтата за безсмъртие – човечеството ще стане свидетел на първата потенциална реализация на вечен живот благодарение на армия от нанороботи, която ще допълва имунната система и ще ликвидира всякакви болести.

2043 г. – Човешкото тяло ще може да приема всякаква форма, благодарение пак на нанороботите. Вътрешните органи ще бъдат заменяни от киберустройства с много по-добро качество.

2044 г. – Небиологичният интелект ще стане милиарди пъти по-умен от биологичния.

2045 г. – Настъпление на технологичната свързаност. Земята ще се превърне в огромен компютър.

2099 г. – Процесът на технологична свързаност ще се разпространява по цялата Вселена.

Трудно е да повярваме днес в такива прогнози. Но, ако все пак имаме предвид огромните темпове на технологично развитие в последното десетилетие, може би Курцвайл ще се окаже прав. Не ни остава нищо друго, освен да си пожелаем дълъг живот, за да видим кои от прогнозите му ще се сбъднат.

[1] - 02.05.2015 г.Коментар: Димитър Димитров[редактиране]

Някои от прогнозите на най-известния футуролог в света изглеждат невероятни. Но Курцвайл (Ray Kurzweil) не е случаен човек и е част от технологичния напредък на човечеството вече няколко десетилетия. Тайната на точността в неговите прогнози се крие в това, че той вижда прогреса експоненциално, а не линейно, както повечето хора. Според едно проучване Курцвайл е прав в 86% от случаите, когато прогнозира нещо. Ето няколко примера:

През 1990 г. футурологът предрича, че до 1998 г. компютър ще може да победи световен шампион по шах. През 1997 г. Deep Blue на IBM побеждава Гари Каспаров.

Също през 1990 г. прогнозира, че до началото на новия век изкуствени крайници ще заместват успешно истинските. Прогнозата му се разминава с реалността само с две години.

През 1999 г. Курцвейл казва, че до 2009 г. хората ще говорят с компютрите си и ще им задават гласови команди. Ами… погледнете Siri и Google Now.

През 2005 г. известният изобретател предрекъл, че до 2020 г. виртуални машини ще извършват преводи по слух. Гледайки сегашното темпо на развитие на този тип технологии, най-вероятно отново ще се окаже прав.

Наскоро Курцвайл обясни пред Bussiness Insider защо смята, че хората ще живеят вечно. Ключът и в тази негова прогноза е в Информационните технологии.

Според Курцвайл здравеопазването и медицината са се превърнали в информационни технологии и затова се подчиняват на законите на информацията. Това означава, че прогресът в медицината ще следва предсказуема експоненциална траектория. Прекрасен пример за това е Законът на Мур.

Разбира се, това е една от най-смелите му прогнози. Да предскажеш, че хората ще живеят вечно, защото ще третират стареенето като болест, не е същото, като да предскажеш, че хората ще задават гласови команди на компютрите си след няколко години. Но както вече казахме, Курцвайл не е случаен човек и явно има нещо предвид.

„До 2040 г. ще поставяме милиони нанороботи в телата си, за да подобряваме имунната си система. На практика роботите ще изтребят всички заболявания“, казва футурологът за Ню Йорк Таймс.

„Тези нанороботи ще имат размерите на обикновени кръвни клетки и ще ги използваме по начини, които още не можем да си представим. Не само, че на практика ще живеем вечно, ще се превърнем в свръхчовеци. По-добри и по-умни. До 2045 г. интелектът на хибридната цивилизация (хора и роботи) ще се е увеличил няколко милиарда пъти.”

„Смятам, че нашата цивилизация ще бъде много по-интелигентна и духовна през следващите десетилетия. Можем да спорим как сме стигнали дотук, но ние сме вид, който винаги надминава ограниченията си. Не останахме на земята, не останахме на планетата. Нашият вид винаги се извисява!“

„Мегавселена“ – 4 ноември 2015 г.Коментар: Джек Ма (китайски и-нет милионер)[редактиране]

След 30-40 години човечеството ще намери лекарство срещу рак, след това ще открие тайните на безсмъртието, а след двеста години ще се наложи със закон да ни забраняват да живеем вечно, твърди бизнесменът, основател на фирмата Alibaba, цитиран от РИА Новости.

По думите му сега интересът на прогресивното човечество лежи в областта на изучаването на човешкото тяло.

„Първата технологична революция освободи енергията на хората – ние открихме, че машините са по-силни от хората. Втората революция съкрати разстоянията – научихме се да летим на Луната, да бягаме по-бързо.

Сегашната революция освобождава вашия мозък, вашия ум. Машините ще бъдат умни, но за предишните 300 години човек е използвал очи и технологии – движеше ни любопитството, желанието да полетим на Луната, да видим галактиката“, заявил Ма на икономическия форум в Астана.

„С наличните технологии и данни в близките 30-40 години човек ще разкодира човешкото тяло, ще живеем по-дълго, ще решим проблема с рака. Може би след 200 година ще има закон, че нито един човек не бива да живее повече от 200 години“, добавя китайският милиардер.

Мечтите променят всичко.

„Изминали са хиляди години, много нови икономики са възникнали, но има едно нещо, което никога не се променя – това са хората, които нещо променят в своя живот. Не технологиите са тези, които променят, а мечтите, които лежат в основата на технологиите. Те променят всичко. Предприемаческият дух променя всичко“, казва Джек Ма.

За последните години интернет е преобразил света и скоро измененията ще станат още по-забележими, смята основателят на Alibaba. „Например около 1,8 милиарда души са се родили след 80-те години. Това е така нареченото интернет поколение. Те искат нещо ново“, казва той.

По думите му роботите винаги ще бъдат по-умни от хората, но не бива да се страхуваме от това. „Те никога не спят, не са мързеливи, никога нищо не забравят, по-бързо смятат, не им е необходимо нищо от това, което е необходимо на човека. Единственото, от което се нуждаят, това е електричество. Компютърът винаги ще печели“, казва той.

„Когато е настъпила първата технологична революция, всички са се страхували, че машините ще заемат всички работни места, не – те са създали нови. Новата промишлена революция също ще създаде нови работни места. Затова включете своето въображение“, добавя китайският бизнесмен.

Джек Ма признава, че нищо не е знаел за компютрите, когато е започнал своя интернет бизнес, а само получавал съобщения на електронната поща и ползвал търсачката. „Само изглежда, че ни управляват технологии. Не, ние винаги можем да си купим технологии“, заключава той.


РИА новости